Хиляди хора са се завърнали в Украйна от територии, държани от Русия през

...
Хиляди хора са се завърнали в Украйна от територии, държани от Русия през
Коментари Харесай

Хиляди украинци от окупираните територии търсят спасение в Украйна

Хиляди хора са се завърнали в Украйна от територии, държани от Русия през всекидневен пропускателен пункт сред двете страни. Тези, които избират този маршрут, минават през щателни претърсвания и от двете страни и се придвижват пешком по двукилометров кулоар по фронтовата линия на боевете. Тази земя, която украинците назовават " сивата зона " се намира между Белгородска област в Русия и Украинска област суми. 
Пътуването, несъмнено, беше мъчно. Беше доста мъчно за сина ми. Постоянно сядаше, до момента в който вървеше. Никога преди не бе вървял толкоз дълго.
Лидия Мартовицка, гражданин на Луганска област

Катерина Арисой е шеф на неправителствената организация Плуритон, която управлява подслон с непринуден личен състав в следената от Украйна страна на коридора. Повече от 15 500 души са минали през приюта, откогато той е открит през март.
Имам същата болежка като тези хора. Разбирам ги доста, доста добре, тъй като и аз съм имам същия проблем. Загубих всичко, тъй като родният ми град е Бахмут и знам по какъв начин се усеща човек, когато загубиш дома си и живота си. Губиш всякаква убеденост какво да правиш, по какъв начин да живееш. Познавам възприятията на тези хора и знам по какъв начин да приказвам с тях. Знам от какво се нуждаят.
Катерина Арисой, шеф на неправителствената организация Плуритон

При непрекъснато падащи температури приблизително 80-120 души се връщат всеки ден. Арисой добавя, че за някои от бягащите коридорът е част от много по-дълъг и обиколен маршрут. Такъв е казусът със 73-годишната Халина Сидорова.
Мама умря на 9-ти предишния месец. Казах й: Мамо, когато ти умреш, ще остана тук девет дни, ще дойда да се сбогувам с теб на гроба ти и по-късно ще се върна вкъщи.
Халина Сидорова, гражданин на Запорожка област

Цивилните в окупираните територии са изправени пред задържане по незначителни аргументи, като да вземем за пример говорене на украински или заради фактори отвън техния надзор, като да вземем за пример младост. Хиляди са държани без обвинявания в съветски затвори и в районите на окупираните територии. Украинското държавно управление пресмята броя на арестуваните цивилни на към 10 000.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР